Natuurgeneeskundige therapie

De vijf elementen theorie dient als diagnostisch hulpmiddel, en is gebaseerd op een holistische benadering van de mens. Dit houdt in dat lichaam en geest als één geheel worden beschouwd. Alle processen in de mens zijn met elkaar verbonden. De lichamelijke, emotionele en geestelijke ontwikkelingen beïnvloeden elkaar voortdurend.

Een belangrijk principe in de natuurgeneeskunde is, dat alles in beweging is, en elkaar beïnvloed. Dit is terug te zien in het ritme van de seizoenen en in onze organen. Zo kun je zien dat elk orgaan is verbonden aan een element, een seizoen en een kleur. Hout element: lever/galblaas, de lente – kleur groen. Vuur element: hart/dunne darm, de zomer – kleur rood. Aarde element: maag/milt, de nazomer – kleur geel. Metaal element: long/dikke darm, de herfst – kleur blauw. Water element: blaas/nieren, de winter – kleur violet.

De energieën van de vijf seizoenen hebben invloed op alles, ook op ons lichaam en onze huid. Door regelmatig een therapeutische behandeling te ondergaan, leren mee te bewegen met de seizoenen, ondersteun je de desbetreffende organen.

Elke verandering van de natuurlijke cyclus binnen of buiten het lichaam roept een reactie op. Deze reactie is bedoeld om het evenwicht te herstellen. De vijf elementen zien we ook terug in emoties, smaken en geuren. Het inzicht in deze samenhang is de basis van waaruit een natuurgeneeskundig therapeut werkt.