Natuurgeneeskundige therapie

Ons lichaam geeft ons signalen, de hele dag door, het is je beste raadgever.Vaak luisteren we pas echt naar ons lijf als het schreeuwt om aandacht, als we het niet langer kunnen negeren. Slapeloze nachten, migraine, burn-out, rugpijn, pijn in de schouders enzovoort.

DE VOORDELEN VAN EEN NATUURGENEESKUNDIG CONSULT

Een natuurgeneeskundig consult of integrale lichaamsmassage zorgt bij elke persoon, onafhankelijk van de inspanning, voor een diepe ontspanning van lichaam en geest: Verkrampte spieren worden losgemaakt, de bloeddruk is genormaliseerd, de bloedcirculatie is gestimuleerd, de aanmaak van adrenaline is verminderd, een snelle ademhaling is vertraagd en de afvalstoffen worden sneller afgevoerd. Je bent kalmer, meer ontspannen en je voelt je gewaardeerd door de aangename vorm van aanraking en aandacht: persoonlijk, warm en respectvol. 

image

Vijf natuurgeneeskundige principes zijn verweven in onze behandelingen. Natuurgeneeskundige therapie en/of Integrale lichaamsmassage behandelt geen ziekten, maar cliënten in hun geheel. Op deze manier word je ondersteund in je persoonlijke proces.

De Traditioneel Chinese Geneeskunde (TCG) bestaat al duizenden jaren en is gebaseerd op een holistische benadering van de mens. Dit houdt in dat lichaam en geest als één geheel worden beschouwd. Alle processen in de mens zijn met elkaar verbonden. De lichamelijke, emotionele en geestelijke ontwikkelingen beïnvloeden elkaar voortdurend.

Een belangrijk principe in de TCG is de leer van de vijf elementen. Hierbij is het uitgangspunt dat alles in beweging is en elkaar beïnvloed. Dit is terug te zien in het ritme van dag en nacht, van de seizoenen etc. Elk seizoen is verbonden met een element. De elementen zijn hout, vuur, aarde, metaal en water.

* Hout -lente- de natuur wordt wakker, de energie is naar buiten gericht

* Vuur – zomer – de natuur staat in volle bloei, explosieve energie

* Aarde – nazomer – de oogsttijd, de natuur beleeft een laatste bloeitijd maar bereidt zich ook voor op de inkeer van de herfst, balancerende energie

* Metaal – herfst – de natuur keert naar binnen, de energie is naar binnen gericht

* Water – winter – de natuur is in rust, geconcentreerde energie

Behalve met de seizoenen corresponderen de elementen ook met de organen in het lichaam. Elke verandering van de natuurlijke cyclus binnen of buiten het lichaam roept een reactie op. Deze reactie is bedoeld om het evenwicht te herstellen. Verschijnselen als voorjaarsmoeheid en winterdepressie zijn het gevolg van verstoringen in de natuurlijke cyclus. De vijf elementen zien we ook terug in emoties, smaken, kleuren enzovoort. Het inzicht in deze samenhang is de basis van waaruit een natuurgeneeskundig therapeut werkt.

Massage Helmond, Geldrop-Mierlo, Heeze, Nuenen, Someren, Deurne