Blog

LENTE BLOG

HOE BEWEEG JE MEE MET DE LENTE?

Vanuit de Traditioneel Chinese Geneeswijze afgekort TCM, hoort het element HOUT bij de lente. Bijpassende organen zijn de lever en galblaas, zij staan nu centraal. Tussen 23.00 en 01.00 is de galblaas het meest actief, en tussen 01.00 en 03.00 is onze lever het meest actief. Je kan rond deze tijd slecht slapen en wakker worden. Een teken dat je laat op de avond nog hebt zitten snacken of een glaasje teveel hebt gedronken misschien? Jouw lever is betrokken bij de verwerking en afhandeling van elke hap eten. Aan het begin van de nacht laadt je lever op en ben je zowel fysiek als mentaal aan het ontgiften.

 

WELKE DINGEN MAKEN JE LEVER EN GALBLAAS HET LEVEN LASTIG?

  • Teveel, te vet of niet de juiste combinatie van voedingsstoffen of als je te snel eet. Het lijkt wel alsof we nooit meer tijd nemen om aan tafel te zitten, goed te proeven en te kauwen. De mobiel ligt vaak naast het bord om maar niets te missen. Vroeger werd er niet de hele dag door gegeten zoals nu. Daardoor krijgt de lever niet de tijd om uit te rusten en bij te komen. De lever raakt opgebrand, jij voelt dat dan ook. Bij de een is dat ‘het korte lontje’, een ander voelt zich ongeduldig, of ergert zich te snel aan andere mensen.
  • Als je emotioneel teveel op je bordje hebt raakt de lever en galblaas uit balans, ze helpen niet alleen met de vertering van de gewone voedingsstoffen, maar juist ook bij de vertering van alles wat je emotioneel meemaakt. In het ergste geval ga je ‘groen en geel van nijd zien’ of je gaat ‘je gal spuwen’. Dat kan letterlijk zijn.. als je ergens je hoofd over breekt krijg je een migraine aanval ben je misselijk en moet je gal spuwen en overgeven. Sommige mensen zijn ‘binnenvetters’ en dan kunnen er galstenen ontstaan. Die bestaan voor zo’n 80 procent uit (ingedroogd, verhard) cholesterol.
  • Te weinig in de buitenlucht. Naar buiten en lekker bewegen, vooral spieren en pezen rekken en strekken is erg goed voor de lever. (rekkingen en strekkingen kun je via google vinden)
  • Een beetje zweten van de inspanning werkt reinigend, dus ook met een sauna bezoekje help je de lever.
  • Slaap tekort: Slaap regenereert ons lichaam en onze geest. De lever heeft een 24/7 dienst dus als je ook nog ‘s avonds laat bezig bent op je laptop of mobiel is het geen wonder dat de lever ook moeilijk op gang komt ‘s ochtends, net als jij…
  • Voorjaarsmoeheid: Van oudsher was de lente de tijd dat de etensvoorraad van de winter opraakte, het voedsel dat er nog was bevatte geen vitamines meer en vers eten was er nog niet. Nu is dat minder van belang maar toch hebben veel mensen een soort kater na de winter. Het lichaam bevat te veel afvalstoffen en daardoor wordt je energie getemperd.
  • Als je niet genoeg licht in je ogen krijgt overdag, heb je de neiging te veel te eten, want je hebt energie nodig. Dat licht komt deels door de ogen naar binnen en is al een voedingsbron op zich, daarvan krijg je energie.

Misschien is het tijd voor een verandering?

 

WAAR WORDEN JOUW LEVER EN GALBLAAS BLIJ VAN?

 

Maak eens een afspraak voor een massage van de lever en galblaas-meridiaan in combinatie met een voetreflexone behandeling. Hier worden ze helemaal ‘zen’ van. Neem na de behandeling een detox kuurtje mee naar huis om je lever van alle afvalstoffen te ontdoen die zich in de winter hebben opgehoopt of door verkeerde voeding zijn achtergebleven. Zo krijg je weer een nieuwe, frisse lente-energie.

 

De hardwerkende lever maak je vooral blij met voedsel dat bitter en zuur is; zoals witlof, andijvie, grapefruit, artisjok, wortels, kurkuma, bessen, tomaat, citroen, verse munt-thee, paardenbloem-thee.

 

De zon, de zon, de eerste prachtige zonnestralen: laat ze binnen en laad je op. Let op: nooit direct in de zon kijken, gewoon naar buiten zonder zonnebril is voldoende, laat de zonnebril nog even af.  Zit je in de zon, doe dan je ogen lekker dicht, dat helpt je te ontspannen. Na de winter is het vitamine D gehalte laag, zelfs al heb je extra geslikt, de werking van de zon op je ogen en je huid is vele malen beter. Als zintuig zijn je ogen het venster naar buiten en binnen voor de lever.

 

 

 

De Quantum gecertificeerde -eko-bio- lichaamsproducten van Phyto5  ‘Hout’ ondersteunen de lever en galblaasenergie. Deze zijn bij ons verkrijgbaar.

 

 

 

 

Officiële beëdiging VBAG

 

Zaterdag 6 oktober vond de officiële beëdiging plaats in Maarn. Daarmee zijn we als volwaardig lid toegetreden tot de beroepsvereniging VBAG. Daar zijn we best trots op!

Met het afleggen van de eed doen wij de volgende belofte:

 

“Dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens.

Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten.

Het belang van de cliënt staat voorop en ik eerbiedig zijn opvattingen.

Ik zal de cliënt geen schade toebrengen.

Ik luister en zal hem goed inlichten.

Ik zal geheim houden wat mij wordt toevertrouwd.

Ik zal de geneeskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen.

Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden.

Ik zal mij open en toetsbaar opstellen, en ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving.

Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen.

Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis, ook niet onder druk.

Ik zal zo het beroep van therapeut in ere houden.”

 

  • De afkorting V.B.A.G staat voor Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijzen. De V.B.A.G is een beroepsvereniging van zelfstandige, professionele beroepsbeoefenaars van natuurlijke geneeswijzen. Sinds 1984 waakt de V.B.A.G in het belang van de patiënt over de kwaliteit van haar leden. Door middel van strenge selectiecriteria (o.a. opleiding), een registratiesysteem, beroepscode, een klacht- en tuchtregeling en de verplichte bijscholing wordt een bestand van bekwame en deskundige natuurgeneeskundigen opgebouwd.