Werkvormen

Klassieke massage en Sportmassage

Zowel bij Klassieke Massage als Sportmassage wordt gebruikt gemaakt  van effleurages (strijkingen), petrissages (knedingen), frictie, tapotements en diverse andere handgrepen.
Deze massage wordt vaak gebruikt bij vastzittende spieren in nek en schouders, bij diepere pijnpunten (‘triggerpoints’) en opeenhoping van afvalstoffen. De massage maakt voelbaar wat er in je lijf leeft. Klassieke massage is heel geschikt om weer een eerste verbinding met je lijf tot stand te brengen. Je ligt volledig toegedekt met handdoeken, waarbij slechts het te masseren lichaamsdeel wordt ontbloot.

Diverse redenen om in het geheel NIET gemasseerd te kunnen worden zijn:

  • Koorts
  • Een zeer slechte algehele gezondheidstoestand
  • Onbekende pijnen door het hele lichaam
  • Steenpuist
  • Infectieziekten (zoals griep, ernstige verkoudheid)
  • Besmettelijke huidziekten

Diverse redenen om plaatselijk NIET gemasseerd te kunnen worden zijn:

  • Ernstige vaatziekten en vaatstoornissen
  • Tumoren
  • Ontstekingen
  • Verwondingen

 

Meridiaanmassage

Binnen de alternatieve geneeswijzen begint meridiaan massage een vaste plek te krijgen. In ons lichaam bevindt zich een netwerk van energiekanalen die meridianen worden genoemd. Hier stroomt Qi (=Chi,energie) doorheen. Qi begint in de longen, om vervolgens via andere organen te eindigen in de lever, waarna Qi terugkeert in de longen en opnieuw zijn rondgang herhaalt.

Elke meridiaan bezit een eigen energetische kwaliteit, iedere meridiaan is namelijk verbonden met de functie van de interne organen, en wordt daarom naar het orgaan genoemd:

Long-meridiaan, Lever-meridiaan, Hart-meridiaan, etc. Qi die door de meridianen stroomt kan op sommige plaatsen geblokkeerd raken. Met behulp van vingers, duimen en handpalmen wordt er lichte tot wat zwaardere druk op de meridianen in het lichaam uitgeoefend. Hiermee wordt geblokkeerde Qi (energie) opnieuw in beweging gebracht. Deze doorstroming van Qi heft klachten op of vermindert deze, en bevordert bovendien in het algemeen de vitaliteit en gezondheid. De hoeveelheid druk wordt tijdens de massage aangepast aan de constitutie en de conditie van de cliënt.

_________________________________________________________________

Shiatsu

Japanse drukpuntmassage.
Shiatsu betekent letterlijk: vingerdruk. Door middel van vinger- en/of duimdruk wordt de energiestroom in de meridianen gestimuleerd waarbij eventuele stagnaties kunnen worden opgeheven.Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van diverse knedingen en strijkingen. Bij deze behandeling kun je eventueel gemakkelijk zittende kleding aanhouden.

_______________________________________________________________________

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage is een reflexzonebehandeling. Door prikkels te geven op of in het onderhuids bindweefsel vindt er een (neurogene) wisselwerking plaats tussen de inwendige organen en de weefsels van het lichaamoppervlak. Het effect van de Bindweefselmassage werkt zeer diep. Het bevordert de werking van de verschillende organen, maar bijvoorbeeld ook de circulatie in de benen en armen.

Ook (oude) littekens kunnen uitstekend behandeld worden. Een litteken kan de oorzaak zijn van energieblokkades in het lichaam, waardoor bepaalde  klachten kunnen ontstaan. Door een litteken te behandelen met bindweefselmassage kan de energie weer vrijer door de energiebanen stromen, hetgeen een gunstig effect heeft op het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

_____________________________________________________________________

Manuele Lymfedrainage

Bij manuele lymfedrainage wordt met behulp van speciale technieken het  lymfestelsel aangezet om een verbetering van de lymfe-afvoer te bewerkstelligen. Gifstoffen zullen hierdoor sneller afgevoerd worden waardoor er een verbetering van de celstofwisseling en daardoor van de celwerking plaats kan vinden. Doel van deze behandeling is het voorkomen van ophoping van afvalstoffen en het stimuleren van een betere lymfedoorstroming. Bij zwellingen en acute aandoeningen kan een verbeterde afvoer van het opgehoopte vocht plaatsvinden en versnelling van het herstel tot gevolg hebben. Bij oedemen, ten gevolge van een vertraagde bloedafvoer en/of slechte vaten, kan lymfedrainage zeer goede diensten bewijzen. De lymfevaten hebben ook een zenuwverbinding en door de lymfedrainage worden deze zenuwen specifiek geprikkeld. Dit heeft een algeheel gunstig effect op het lichaam. De behandeling kan goed gecombineerd worden met andere vormen van massage.

_____________________________________________________________________

 

Informeer voor vergoedingen bij uw zorgverzekeraar, of kijk even bij onze beroepsvereniging: www.vbag.nl